Om kaniner

Verd å vite om kaniner

Kaniner som har det bra og får godt stell kan bli 8-10 år gamle. Slik gir du kaninen din et godt og langt kaninliv:

Helse
Siden kaniner alltid prøver å skjule at den er syk, oppdages ofte ikke sykdom og skader før det har blitt så alvorlig at man må slippe det man har i hendene å løpe til dyrlegen.. Derfor er det viktig at du som eier tar ansvar for kaninens helse og jevnlig sjekker – og årlig tar den med til dyrlegen for tann/helsesjekk.

Dette er verd å holde øye med;
Sjekk regelmessig tennene. Kaninens tenner vokser. Derfor er det viktig at kaninen alltid har noe å tygge på for å slipe ned tennene; de skal ALLTID ha høy! Og så kan de ha kvister og annen mat som hjelper til med tennene I tillegg.
Enkelte kaniner har skjev kjeve som gjør at det blir over- eller underbitt. Da klarer de ikke å slipe ned tennene, og tennene vil bare vokse og vokse. Oppdager du ikke dette i tide vil det få grusomme konsekvenser for kaninen! Vi har sett undertenner som har vokst inn i ganen og opp i hodet på kaninen, og overtenner som har vokst gjennom underkjeven. Derfor er årlig tannsjekk hos dyrlege viktig – og du må jevnlig følge med.
Sjekk klørne til kaninen regelmessig.
Blir de for lange må du klippe de.
Sjekk ørene jevnlig. Mye rusk og rask finner veien ned i store ører og kan skape irritasjon, betennelser, verk og nedsatt hørsel.
Sjekk jevnlig at ikke avføring har klumpet seg i pelsen. I slike avføringsklumper flytter lett fluer og larver inn. Eventuelle klumper kan man fjerne med lunket vann, eller forsiktig klippe vekk. Det viktigste for å forhindre at dette skal skje, er å holde buret og løpegården tørr og fri for avføring.

Kaniner er byttedyr. Av den grunn vil en syk kanin spille frisk så lenge den klarer, og derfor er det viktig å føle med på kaninens helse. For den dagen du kan SE at den er syk, da er den alvorlig syk. Symptomer på sykdom er sløvhet, løs avføring, manglende avføring, nysing, rennende øyne, dårlig appetitt eller unormalt væskeinntak. Unødig venting med å oppsøke veterinær kan forverre situasjonen og gjøre behandlingen vanskeligere. Husk at om du kan se at kaninen er syk, er den sykere enn du tror.

Blir kaninen din tynn uten at der er en synlig forklaring på det? Hvis kaninen går ute og spiser gress, er det mulig den har fått i seg bendelorm eller parasitter (som katt, hund, hest, ku osv også får). Kontakt da veterinær og få ormekur. Ormekur kan gi løs mage, så under behandlingen kan det være lurt å la kaninen kun spise høy og korn – ikke grønt.

Løft aldri en kanin etter ørene. Aldri! Den skal du løfte ved å holde en hånd under magen og en under rumpa. Huk deg alltid ned om kaninen begynner å sprelle, så den ikke faller langt ned og skader seg.
Kaniner kan bli forkjølet. Kjerringråd er litt lunken Kamillete i drikkevannet synes de fleste kaniner er godt. Men viktigst er å sørge for at huset deres er varmt, tørt og trekkfritt. Forkjølelse kan ofte utvikle seg til en livsfarlig lungebetennelse..

Diaré er livsfarlig for kaniner, og er dessverre noe som rammer mange kaniner. Mistenker du løs mage – gi blåbærlyng. Kutt samtidig ut frukt og grønt i tre dager – bare gi høy. Oppsøk veterinær om avføringen blir virkelig våt og kaninen virker slapp, utilpass eller ikke vil spise og drikke. Blåbærlyng er snacks også for friske kaniner!
En tynn kanin kan få litt lettkokte havregryn i kornblandingen sin.
Forstoppelse er dødelig for kaniner. Oppsøk veterinær ved mistanke.

Riktig mat og kosthold er svært viktig for kaninen. Det holder ikke å TRO – man må VITE hva en kanin skal, må og kan ha – og hva som er farlig å gi. Her ber vi dere lese om kosthold på nettsidene; www.kanin.org og maritemilie.com

…men vi kan fort si at kaniner ALLTID skal ha tørt, frisk høy – og at de ikke skal spise kornblandinger der star “gnager” på; kaniner er ikke en gnager..
Og; Vannet skal alltid være nytt og rent. Mange bruker vannflasker, pass da på; for den lille kulen i flasken kan sette seg fast, og fryser lett fast, om vinteren. I tillegg er flasken vanskelig å rengjøre noe som krever at den byttes minst 3-4 ganger årlig. Men vi anbefaler at kaninen får vannet sitt i en skål; enkelt å drikke, enkel å fylle og enkel å holde ren..
OBS! Mange kaniner tørster i hjel om vinteren, rett og slett fordi folk glemmer at vannet fryser…

Bygg og bo

Buret til en kanin skal være tørt, trekkfritt og frostfritt. Buret skal være knyttet til en stor løpegård. Vi får mange spørsmål om hvor stor denne løpegården skal være. Tumleplassen til en kanin kan aldri være for stor. Så vi sier: ”kan du med god samvittighet la katten din bo der i ett år – kan kaninen din bo der i 8-10 år». Husk også at jo større løpegård, jo enklere er det for eier å komme inn å leke med kaninen.

Når du bygger til kaninen – tenk på dette:
Plasser buret et sted det ikke blåser. Kaniner tåler trekk fryktelig dårlig. La selve soveburet være trekk- og frostfritt. For å hindre trekk inn gjennom døra er det en ide å sette opp en le-vegg innforbi som kaninen må gå rundt for å komme inn i selve oppholdsrommet/soverommet.La løpegården minst være 10-15 m2. Ikke kjøpe de ferdige, små og dyre bur– la heller hele familien kose seg ute og snekre sammen; kjøp påler og netting og sett i gang! Gøy, billigere og best!
Lykkelige kaniner hopper og spretter. Så vi anbefaler at løpegården er minst 1 m høy. Hønsenetting er billig – men den må nok jevnlig byttes – så se etter en litt sterkere netting.

Kaniner elsker å grave; naturlig bor kaniner i ganger og tuneller under bakken! Så la de få lov å grave; det er et syn å følge med på gravingen deres; lykkelige, superskitne og energiske graver de seg nedover og dytter opp moll som de planerer rundt i gården deres. (Gangene deres bli gjerne flere meter lange under bakken; men har de store luftegårder og en kjæreste planlegger de sjeldent å lage rømningstuneller; skal lager bare trygge hjem under bakken. Ofte lager de inngang under kaninhuset deres, så tilrettelegg sett gjerne ved å ha huset litt opp av bakken på sten eller planker; disse underjordiske gangene gir trygghet og vern mot dårlig vær hvis de bare blir dype nok.)
Plasser luftegården med tanke på vær og vind; kald vintervind er vemmelig og kan gi sykdom; passer luftegården i le – eller lag deler av gården med tette sider/mot vegg. Husk også at sola er farlig; lag god skygge i luftegården. (Kaninhuset er ofte varme – så det er ikke et alternativ for å unngå heten og solsteika.)

Kaninens verste fiende er deres egen avføring. Rengjør jevnlig. Ellers vil fluer og larver blomstre opp – og da er det bare et spørsmål om tid før de kravler over på kaninen…

Det kan høres ut som mye arbeid å ha kanin. Og det er det! Kaniner er levende vesener med bankende hjerter som fortjener å få et godt og langt liv. Er vi ikke villige til å gi dem det – skal vi heller ikke skaffe oss kaniner.
Kaniner er hjertelige, søte små venner. Får de rett stell og omsorg av deg – har de mye glede og kjærlighet å dele med deg.

Nyttige lenker:

Adopsjon av kanin