Uno, syk og alene i verden..

1974494_10153877166680504_1011260174_n

Denne tapre gutten skal ha blitt observert i et område i Kvinesdal over en stund og vi ble kontaktet når han begynte å halte veldig og ikke klarte å trø ned på den ene poten sin. Han hylte når han prøvde og han satt med poten bøyd. Ellers var han skitten og full av sår og kutt, han bar tydelig preg av å ikke ha noe hjem eller noen som tok seg av ham. Flere må vel ha sett hvor vondt han hadde det?

Han ble fanget inn og brakt til veterinær. Det viste seg dessverre at han hadde FIV (katte-aids) og fikk derfor sovne stille inn. Vi har valgt å kalle han Uno, fordi han har måttet kjempe alene mot sykdom og elendighet over lang, lang tid. Han har ikke hatt noen som har brydd seg om ham eller som har hjulpet ham. Hjelpen kom til slutt, men dessverre alt for sent. Vi er glade for at noen faktisk tok affære, tok kontakt med oss og ønsket å hjelpe en tydelig syk og skadet pus. Vi minner om at i medhold av norsk lov har vi ALLE en hjelpeplikt for dyr i nød.

Uno var godt voksen, har mest sannsynlig hatt denne sykdommen over lengre tid og smittet andre katter. Smitten skjer IKKE bare mellom hjemløse katter! Husk derfor på den viktige kampanjen hos Flekkefjord Dyreklinikk og veterinær Eli Ovedal nå i mars måned (se tidligere innlegg)!! Denne historien viser hvor viktig det er å kastrere/sterilisere kattene sine, mer nyttig informasjon om hvorfor kan du lese her:

Viruset smitter gjennom blod. Som oftest skjer det når katter slåss eller når hannkatten biter hunnkatten i nakkeskinnet under parring.

Det kan være vanskelig å oppdage smitten på katter som til daglig får godt stell. Symptomer er rennende nese og øyne og svekket allmenntilstand.

Tegnene er mer synlig på katter som er hjemløse. De dør ofte av lungebetennelse eller av små sår som ikke gror og utvikler seg til enorme krater i kattekroppen. Disse kattene lider en pinefull og grusom død.

Nyttige tiltak:
Det er forholdsvis enkelt å stagnere denne epidemien og få den til å gå dramatisk ned: Kastrer hannkatten så han ikke slåss og således utsetter seg for smitte. Steriliser jentepusen så hun ikke tiltrekker seg ukastrerte hannkatter som gjerne vil parre. Be andre om å kastrere og sterilisere kattene sine.

Hvil i fred tapre Uno <3